22 Şubat 2010 Pazartesi

# dekorasyn # Örgü

Halı Hikayesi

27 yıllık ev kızlığının ardından yeteri kadar halı ve koltuk silmeye doyduktan sonra, evlenince evimde kolay temizlenebilir eşyalar almaya karar vermiştim. Ikea'dan aldığım kanepeler bu amaca gayet güzel hizmet ediyor yıllardır. Yine aynı resimde görülen açık kahve rengi halımdan da çok memnunum.

Biz öğrencilik zamanlarımızda Ce ile çarşı pazar gezer ileride olacak evimize kendi harçlıklarımızla alışveriş yapardık. Mesela eskiden nadiren bulunan bir tahta içine yerleştirilmiş bıçak takımımızı almak için Ce vapurda işportacı adamı uzun zaman yakalamaya çalıştı. Onun dışında Japon pazarından aldığımız kupaları ve tabakları hala kullanıyoruz. Halımızı da çarşamba pazarından yine beraber almıştık.

Halılarım peluş ama tüyleri fazla uzun değil. Bir diğer artı yönü de alt tarfının deri olması böylece hiç kaymıyor. Hatırlarmısınız bir ara deri yada kumaş olup da dikiş yerleri bir parmak tüylü (kolları cepleri vs) mantolar vardı. İşte o zamanlarda bu kumaşlar o tip şeylerin dikimi için satılıyordu. Ben makinada yıkanabilir birşey olmasını istediğimden böyle birşey aldık ve şimdi sık sık yıkayabiliyorum.

Doğrusu güzel bir halının ev dekorasyonundaki yeri doldurulamaz. Ama öyle halılara da sürekli oturulan yemek yenilen bir yerde tahammül etmek zor.


Bir süredir Bir Yastıkta için yayınladığım dekorasyon resimlerine içim gidiyor. Birçok şey oluştu kafamda ve bazı fikirlere ise dayanamıyorum. Mesela yukarıdakiler West Elm isimli mağazadan. Gözlemlediğim o ki, kolay değişmeyecek halı mobilya gibi unsurlarda düz sade ve her modaya uyabilecek tarzlar tercih ediliyor. Evin dekorasyonundan sıkıldığınızda ise perdeler kırlentler örtüler vs gibi daha düşük bütçeli değişiklikler yapılıyor.

Bu örgü görünümlü halılara bitmiştim. Bir kaç ay içinde ablam yeni evine taşınacak ve beraberce yeni evi için dekorasyon hazırlıklarına başladık. Yine Bir Yastıkta için zigzag halılardan oluşan bir koleksiyon hazırlamıştım. Onu hazırlarken ablamın mutfağı için olması gereken halı kafamda oluşmuştu zaten ona göstermek için araştırmıştım. Benden sonra Decor8 de benzer bir post hazırladı (bu siteye bayılıyorum ama bir konuda önce davranmış olmama sevindiğimi itiraf etmeliyim). Neyse Decor8 de aşağıdaki resmi görünce abla işte tam olarak düşündüğüm bu dedim ki ordaki halı da West Elm'den alınmış.


Ama tabiki ben örecektim. İşte bu yüzden geçen hafta içi iş çıkışı Kürkçü Han' a gidip de zar zor taşıdığım 9 kiloluk yünlerle eve döndüm. İstediğim kalınlıkta siyah beyaz ip bulamadım ama buna rağmen  ben de incesinden aldım, istediği katlı yapabilmek umuduyla.


İşte bu da bizimki. 3 sıra beyaz 3 sıra siyah olacak, eşit kalınlıkta. Ben başlayıp birkaç sıra örerek ablama verdim,duyduğuma göre 8-9 renk dönüşü yapmış. Yeğenim Ezgi de hiç örgü örmez genelde bu halıyı bir miktar da o ördü. O kadar zevkli ki o bile sevdiyse herkes sevecektir diye düşünüyorum. Resimde biraz kabarık duruyor ama ütü ile düzeltilecek ve büyüdükçe daha da yerleşecek örgüsü. Bunu 5 numara tığ ile örüyoruz.

Ablama bu ipleri alınca gözüm başka bir yüne takıldı ve onu da kendime aldım. Aşağıdaki resimde de o görülüyor.


Bu da oldukça kalın bir ip ve 8 numara şiş ile örüyorum. Bu resmi çektiğim sırada kısa şişlerle örüyordum ve dikişle birleştirecektim. 70 ilmek atmıştım ve baktım ki 75 cm olmuş, benim istediğim 120 cm olmasıydı. Birleşim yeri tam ortaya gelmeyeceği için içime sinmedi ve uzun şişlerden aldım. Bu ördüğümün miktarın iki katını örmüş iken sökerek yeniden başladım. Şimdi tek seferde eni kadar örüyorum ama büyük şişlerle örerken bayağı kas yapacağım sanırım.


Yünün markası Kartopu Merinos, 9 numara ile örün diye tavsiye etmiş ama çok salık bir örgü olmasını istemediğim için 8 no ile örüyorum. Büyük şişlere 110 ilmek attım sanırım 125 cm genişliğinde olacak hesapladığım kadarıyla. Ve 100 gramlık bir ipten 10 cm yükseklik örüldü. Buna göre 150 cm uzunluk için 15 yün dolayısıyla 1,5 kg gidecek ve bir halı için gayet hafif olacak. Örgünün sonunda o kadar da ince bir halı olmadı. Şimdilik büyük bir hevesle örüyor sonucunu merak ediyorum.


Bir yandan da böyle bebek renklerinde motifler örüyorum. Bundan da bir bebek battaniyesi yapacağım hediye olarak. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya daha tam oluşturmadım kafamda.

Halı için yünleri alırken bir çok kişinin kirpi iplerden aldığına tanık oldum. Zevk meselesi elbet ama bana kalırsa onların suyu çıktı artık hala almalarına şaştım. Artık doğal, hasır görünümlü ve mümkün olduğu kadar natürel renkler moda. Üstelik böyle bir modanın etkileri uzun süre geçmeyecek. benden söylemesi :p

38 yorum:

  1. oooooo halı süper görünüyor...Tabi benimkide harika 9. renkteyim beyaz örüyorum..
    demek uzun şişlerden aldın çok merak ettim doğrusu...........

    YanıtlaSil
  2. yaaaa o renkli motiflere bayıldım. nasıl da cici olurlar. şu tığ işine bi alışsam neler reler örcem ama:P

    senin halı da pk kibar oluyor. merakla bekliyorum sonucu.
    kolay gelsin canım..

    YanıtlaSil
  3. gececım harıkasın ,ilham kaynagısın,zevklısın :)sevgılerımle.

    YanıtlaSil
  4. Ben de yeni taşınacağım ev için kolidora bu tarz bir halı-paspas düşünüyordum.Ama pek cesaret edememiştim Bitirip sonucu paylaşmanızı merakla bekliyorum. Her ikisi de çok güzel olmuş.Sonucu görünce ben de aşka gelip yaparım inşaallah. Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  5. Harika işler çıkarmışsın ortaya sonuçlarını da merakla bekleyeceğim. Bu kadar çok işi bir arada yapan insanlara hayranım...

    YanıtlaSil
  6. bayıldım bayıldım..süper valla..ben de denmek istiyorum en kısa zamanda :)

    YanıtlaSil
  7. ör ör bitmez ki..ay bende merak ettim nasıl ocak acaba

    YanıtlaSil
  8. Halı müthiş olacak şimdiden belli oluyor. Motiflere de bayıldım. Ben de böyle motiflerden oluşan bir battaniye istiyorum. Kış akşamlarında dinlenirken üzerime almak istiyorum.
    Dekorasyon demişkeni ben de bu aralar mobilyacılar, halıcılar arasında mekik dokuyorum. Mobilyalarımı demode olmayacak şekilde seçmeye özen gösterdim. Yani modası geçsin istemiyorum. İleride kolayca değişiklik yapabileceğim üreünler seçtim. Umuyorum evin içinde istediğim gibi dururlar.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. oooo diyorum, tebrik ediyorum cidden zor işlere girişmişsin siyah beyaz halının bitmiş halini merakla bekliorum kendin için ördüğünün de aynı şekilde...kolay gelsin

    YanıtlaSil
  10. bebek motiflerinin renklerine bayıldım.ben de bakarak o motifi çıkarmaya çalışacağım.kolaya benziyor.halın da çok güzel olacak.ben de battaniye başlamıştım zigzag.öylece bekliyor beni.kolay gelsin sana.çok güzel işler çıkacak.merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
  11. sana i na na mı yo rum canım benim... harikasın... o halı ve bebek battaniyesi için olan motifler harika...
    ellerin dert görmesin...
    ohhh yaa özlemişim valla burda yaptıklarına hayran hayran bakmayı.... hep gel, daha sık gel...

    YanıtlaSil
  12. bitince yayınla ama :)
    bu arada şu tekli koltuk tam aradığım gibi küçücük kibarca o neredendi Gececim?

    YanıtlaSil
  13. maşallah ne sabır var sizde ...
    ne zaman biter o halı son halini şimdiden merak ettim ben ..

    YanıtlaSil
  14. kolay gelsin çok güzel bişey çıkacak ortaya eminimde insan kıyıp basamaz onun üzerine:))ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Halılar çok güzelmiş, bitmiş hallerini görmek için sabırsızlanıyorum.Ben aslında şu japon pazarının yerini de merak ediyorum bir bilgi verirsen sevinirim Gececiğim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Mükemmelsiniz, tebrik ediyorum. Büyük paspaslar örenleri biliyorum ama halı öreni ilk defa görüyorum doğrusu çok imrendim. Hem ekonomik ve hem de kendi el emeği göz nurunuz olacak ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Herkesler ördüde bir ben öremedim zikzak modelli örtüden..

    Halının rengi hoşuma gitti.Altına duble yaparsan daha kullanışlı olur.Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  18. Özlemişim seni,okurken daha iyi anladım...Hoşgeldin ve yine ne güzel hoşluklar getirdin Gece'cim:))

    YanıtlaSil
  19. canım çok marifetlisin maşallah ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
  20. Dev cesaretine hayranım,renklere hayran kaldım ve veee hayran hayran bakmaktayım fotolara :)

    Ablan güle güle kullansın şimdiden,sen de canım...

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  21. canım ördügün halının altına deri yapıştırcakmısın.Merak ettim öyle örüp sermek düzgün gösrerirmi merak ettim

    YanıtlaSil
  22. Sana inanmıyorum yaaa :) Marifetli kızkardeşler işte. Çok merak ediyorum ablanın ve senin halı sonucunu. Ablan yeni evinde iyi günlerde otursun!

    YanıtlaSil
  23. Wow,yogunuz bugunlerde desenize.Çok merakla sonuçları bekliyorum Gececim.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Gece,çok şık olacağını tahmin ediyorum ancak ona ayak basılırmı bilemem. Elinize kuvvet kolay gelsin.

    Güzellikler sizinle olsun sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  25. Bayılıyorum başladığın modele Attic24 adlı blogda görmüş ve hasta olmuş zincir çekmekten aciz halimle günlerce uğraşıp çıkartmayı başarabilmiştim.Aman dikkat sonda bir ilmekte falan hata oldu mu dalga dalgası bozuluveriyor:))

    YanıtlaSil
  26. bi defa bej halıya bittim herşeyi bi kenara itip halı öresim geldi..harika öneriler buluyorsun hayranım sana..hani dıy diye gözümüze sokulan ama ancak profesyonellerin yapacağı türden işler değil bunlar.çabucak bitsinler inşllh :))
    hıh evet şu hayvancıklar konusunda eklemeyi unutmuşum amac tabii ki önemli.diyelim ki çocugumuz ya da bir yakınımz için böbrek lazım dokumuz uyuyor vermez miyiz?kendimizi dahi feda ederiz bırak denek hayvanlarını..ama keşke her amaç böyle ulvi olsa.
    son bişey inşllh Allah sana çoook daha güzel bir hobi odası verir:))çok selam.

    YanıtlaSil
  27. merhaba halılar çok güzel ama yerde sürekli kaymazmı o halı ? bu elişlerini görünce pasta yapmaya ara verip sanırım bir örgüye başlamalıyım :)

    YanıtlaSil
  28. arkadaşlar yazmaya unutmuşum halıların altına halı kaydırmaz alıp dikmeyi düşünüyordum

    YanıtlaSil
  29. Gececiğim bir de şu japon pazarının yerini yazsan memnun olurum
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  30. canım japon pazarı diye eskiden birçok yerde açılan içinde herşeyin ucuza satıldığı (1 milyoncular gibi) mağazalardan birinin adıydı bizim aldığımzı fatih taraflarındaydı ama sonra kapanmıştı

    YanıtlaSil
  31. çok teşekkür gececiğim anladım. Sanırım pek kalmadı öyle yerler.

    YanıtlaSil
  32. ben de çok seviyorum bu halıları özellikle açık renklilerini. sipariş alıyomusun acaba halı da?:))

    YanıtlaSil
  33. Merhaba canım;
    bu halılar gerçekten çok güzel ve modern bence..hani öyle modası geçecek türden de değil gibime geliyor..kullanışlı da aynı zamanda. yünlerin de çok güzel.güle güle ör hepsini..pek de muntazam örmüşsün ben komiktir hala daha böyle mum gibi öremem başı sonu bir tuhaf olur:)motifler de pek şeker..bende onların renklilierini yaptım battaniye olacak ama daha bitmedi..yünlerin dünyası nasıl da güzel ve eğlenceli ama değil mi?ben her gittiğimde bir sürü almak istiyorum:)kolay gelsin sana..öpüyorum kocaman.sevgiler

    YanıtlaSil
  34. her ikisi de eminim çok modern, şık halılar olacak, renklere de, modele bayıldım, kolay gelsin, çabucak bitsin inşallah. :)

    kandilin mübarek olsun gececim.

    YanıtlaSil
  35. canım eline sağlık, çok güzel halılar:) çok şık ve sade! evinde de bi muji sadeliği sezdim, var mı hiç muji? :)

    YanıtlaSil
  36. sonunda blogları ziyarete çıkabildim. canım ya halılar süper de örmek mi :S şimdi sizin ördüğünüzü düşünmek bile beni çıldırtmaya yetiyor. :)) kolay gelsin Allah sabır versin. :)

    YanıtlaSil
  37. ben de benzer motiflerden hırkaya başlamıştım kendime ama hala yarım.. ölçüde problem yaşaığım için nasıl tamamlanıcak bilmiyorum..

    örgü halının güzel olacağına eminim..;)

    YanıtlaSil
  38. çalışmalarınızda başarılar

    halı yıkama

    YanıtlaSil