12 Kasım 2009 Perşembe

Poşetsiz Alışveriş



Ibeking'in Pazar Filesine Dönüş sitesini biliyorsunuz. Benim siteyle tanışmam oldukça uzun zaman önce idi ancak artık poşet kullanmama kararım bir kaç hafta öncesine dayanıyor.



Geri dönüşüm konusunda Ce de ben de çok dikkatliyiz. Evlendiğimizden beri tüm pet şişeleri, kağıt karton atıkları, camları ayırdık. Artık kızartma yağlarını da biriktiriyorum. Sadece poşet kullanıyorduk ki minumum kullanımda tutuyorduk.




File yada bir bez çanta alıp tamamen plastik kullanımını bırakmak istememize rağmen gerçekten büyük bir adım ve güçlü bir irada gerekiyordu. Çünkü malesef o kadar yaygınlaşmış ve bunu o kadar alışkanlık haline getirmişiz ki. Satıcılara direneceksin, mümkünse toplu alışveriş yapmayacaksın (başlangıçta 2 bez çanta aldık), o çantaları unutmadan yanında taşıyacaksın..

Şimdi durumdan öyle memnunum ve içim çok daha rahat. Çevremde herkese söylüyorum, aldığım ilk tepki çöpleri nereye koyacağız oluyor. Ben de çöpleri naylon poşete koymak zorundayım keşke bahçeli ya da balkonlu bir evim olsaydı çöp kutuma atar, çöpçüler gelince de onu dışarı çıkarırdım (annem yıllardır böyle yaptı ve hala da yapıyor). Şimdi çöplerimi atmak için biraz daha ince olan ve doğada kısa sürede eriyebilen poşetlerden kullanıyorum. Ve mümkün olduğu kadar az kullanmaya çalışıyorum.



İnsan böyle bir yaşam tarzına geçince, aksi durumları çok daha fazla farkediyor. Marketten poşet almasam da o kadar çok plastik kullanımı var ki şaşıyorum. Marketlerdeki neredeyse her ürün plastikte, sabunlar, bakliyatlar, et, şarküteri bütün ambalajlar plastik.

Bunun dışında nadir de olsa dikkatli firmalar da gözüne çarpıyor insanın. Geçen hafta body shop sadece bir kese kağıdıyla verdi aldığım ürünü. Üstelik üzerindeki yazılar da sentetik değil. Çok takdir ettim.

Dünyada milyonlarca kişi dikkat etmezken benim dikkat edip de sarfiyatını azalttığım poşet sayısı ne kadar azmış gibi görünse de aslında yıllık bazda düşünürsek kayda değer bir miktar oluyor. Ne kadar olursa olsun doğaya zarar vermekten kaçındığım için mutlu ve kendi adıma düşen görevi yerine getirdiğim için huzurluyum.

23 yorum:

  1. DR biyolojik olarak bozunabilen torbalara geçmiş ama ne kadar doğru, ne kadar az zarar verir onu bilmiyorum tabii. En güzelini yapıyorsun, hepimiz alışmalıyız buna.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Harikasınız, ben de bir süredir ikeadan aldığım kağıt çanta ve annemden kalma bir çanta ile alışveriş yapıyorum. Hatta eskiden olduğu gibi acaba gazete kağıdından kese kağıdı mı yapsak diye düşünüyorum :D

    YanıtlaSil
  4. duyarlılığın için teşekkürler gececim. Kuzenim almanya da yaşıyor onlar arabanın torpido gözünde hep kumaş çanta bulunduruyorlar. Zaten orada çoğu mağazada poşet para ile satıldığından bez çanta kullanmak alışkanlık olmuş. Aslında çöp kutularının pres yapanı var, onlar süper oluyor. Çöpler sıkıştığından daha az poşet harcanıyor. Burada da satılıyor ama biraz pahalıydı belki de bizlerin duyarlılığı ve artan talepler onların ücretlerini de düşürür.

    YanıtlaSil
  5. migrosun çantalarını beğendim ..bu akşam bende alışveriş için bez çanta diktim biraz afilli oldu bizimkisi fermuarlı cüzdan gibi kapanıyor yarın düzenleyip eklicem bloga...aslında daha da ufalabilen pratik şeyler yapıp çantalara birer ikişer koymalı ki her an el altında olsun..herkes artık poşet kullanımını azaltmalı ...duyarlılığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Dediğin gibi biraz direneceksin
    özellikle ben fırından ekmek alırken dikkat ediyorum nedense benimde ekmeğin poşete konulmasına karşı takıntım var.
    _ Yok arkadaşım poşete koyma kağıt yokmu sar diyorum bakıyor sanki yapancı dille konuşuyorumda anlamıyormuş gibi. Sıcakken hem ekmek hamur gibi oluyor hemde sevmiyorum nedense.
    Diyorlardır fırındakiler geldi poşet düşmanı
    Senide kutluyorum canım

    Eylül bahçesi, sizede şöyle afilli bir bez çanta doğrusu
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. GeCe cim evde aynı şekilde atıkları ayırıyoruz hep , sadece şu poşet konusunu pazar işlerine giden eşimle çözemedim henüz. Ben büyük çanta kullanıyorum ve çoğu alışverişimde hiç poşet istemiyorum, hatta geri verdiğimde epey şaşırıyorlar. bir de dediğin gibi ne kadar çok ambalaj var değil mi gerekli gereksiz.

    YanıtlaSil
  8. Ben de elimden geldiği kadar dikkat ediyorum ama kabul etmek gerekki bir Türkiye gerçeği var.

    Ülkemizde hala çöpler poşetle dışarı bırakılıyor organik çöpler için evde öğütücü sistemi yok kağıt metal cam gibi geri dönüşümleri de yerel yöneticiler değerlendirmiyor e ozaman yine poşete ihtiyaç var. Ben poşeti çöpe atmıyorum ama idareli kullanıp çöp poşeti olarak değerlendirmek zorunda kalıyorum. Tabi marketler delik olmayan sağlam poşetler ya da doğada çözülen poşetler ürettirebilse o zaman süper olur

    Bu gerçeği de görmezden gelmek olmaz..

    YanıtlaSil
  9. Gececim çok doğru bir noktaya parmak basmışsın ilk işim bu torbalardan almak olacak. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Bende elimden geldiğince aza indirgedim poşeti.Ama cam ve kağıt atıkları konusunda çok dertliyim.Ben ayrı ayrı atıyorum ama toplanması sorun malesef.Annekazın yazdığı gibi,yerel yöneticiler bunlara çözüm bulmalı.Manisa da abimlere gittiğimde kapılarında kocaman bir çuval vardı.Bu ne diye sordum yengeme.Belediye dağıtıyormuş.Haftanın belirli günleri cam-kağıt atıkları evden gelip alıyorlarmış.Nasıl hoşuma gitti.Keşke heryerde olsa.
    Bende metrodan aldım böyle bez çanta.orada poşet verilmiyor.İsteyen ücret karşılığı bez veya kumaş çanta alabiliyor.Çok sevdim bu uygulamayı.

    YanıtlaSil
  11. Alışveriş arabalarını insanların aldıkları yere bırakmaları için paralı yaptıkları gibi poşetleri de paralı yapsalar kullanan sayısında ciddi bir azalma olur. Kese kağıdı bazı ürünleri taşıma açısından çok efektif olamayabilir ama kola asılabilen saplı bez çantalar bu iş için gayet uygun. Kendimiz bile dikebiliriz. Hatta günlük hayatta kullandığımız çantaların biraz daha büyük olanlarını alırsak onlar bile bu görevi yapabilir. Geri dönüşüm hayatın her alanında gerekli. Hiçbir kaynak sınırsız değil. Dikkatli kullanmalıyız.

    YanıtlaSil
  12. Pazarda çok güzel tekrar kullanılabilir çantalar satılıyor. Özellikle Çinlilerde katlanıp çantaya atılabilen, çok dayanıklı ve sevimli kumaş torbalar var, üstelik de 3 lira gibi ucuz bir fiyata. Çantamda bunlardan hep duruyor, ama büyük alışverişe gideceğim zaman büyük çantaların içine katlanılır olanları doldurup öyle gidiyorum. Dikkat etmeme rağmen plastik poşetler bir şekilde biryerlerden geliyor, inanır mısın çöp atmak için hiç poşet eksikliği çekmedim!

    YanıtlaSil
  13. ben de pazar alışverişinde sorun yaşıyordum.tek çözüm bir hafta önce verdikleri poşetleri götürüp sebzeyi onlara alıyorum.eve gelince sebzeleri saklama kaplarına koyup poşetleri ayırıyorum.bizim çöplerimizde ayrı toplanıyor çok şükür.

    YanıtlaSil
  14. ablam virgo Eminönünden bize file almış çok hoş benimki pembe.
    Pazara çıkarken kulanıcaktım ama unutmuşum bu pazar inş. kullanmaya başalıyacağım.
    eski fileli çantalı günlere dönüş süper olur...

    YanıtlaSil
  15. Herkesin bu konuda elinden geleni yapması lazım. Sizi kutlarım. Biraz dikkat etsek bu gibi durumlara dünyamız daha az kirlenir. :(

    YanıtlaSil
  16. bu da faydalı gecenin en faydalı versiyonu!

    blog dünyasına faydasından sonra tüm dünyaya faydalı oldu gece ;)

    dünyam adına teşekkür ederim gececim.

    YanıtlaSil
  17. biz de geri donusum coplerimizi ayiriyoruz. ayrica kloroplastin dogada cozunebilen büzgülü cop posetlerini kullaniyoruz.
    kendime kumastan poset diktim gecenlerde, yakin zamanda, uygun maliyette üreterek, uygun maliyetlerde satisina da baslamayi dusunuyorum. oyle atla deve bisi degil, biraz emek, biraz teknik.
    plastik posetlerin kullanimi bir nebze de olsa azaltabilsek ne mutlu dünya adına:)

    YanıtlaSil
  18. aslında bende kullanmak isterim de yanımda taşımayı unutmasam olurdu. :) hem bunlar poşetlerden daha güzel görselliğe sahip. kendimi tanımasam kullanacağım ama biliyorum bir kere unutmasam diğerlerinde unutacağımı. kullananları tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  19. tebrik ederim seni GeCe'cim. duyarlılığın gerçekten biçoğumuza örnek olacak boyutta. ama insanları buna alıştırmak lazım. mesela marketlerden başlayabilir ilk adım. marketler artık müşteriye poşet vermek yerine o yabancı filmlerde gördüğümüz koca koca kese kağıtlarından verseler ne güzel olur. millet te alışır gibime geliyor. bi yerlerden başlamak lazım.

    YanıtlaSil
  20. senı tebrık ederım arkadasım, bır an evvel hayatımızda bunları uygulamamız lazım .

    YanıtlaSil
  21. evet nekadar doğru tüm bunlar daha herkes çevresini bilinçlendirdiğinde de büyük ölçüde katkı sağlanır

    YanıtlaSil
  22. kişisel çabanızı takdir ediyorum ama migros veya body shop gibi firmaların yaptığı göstermelik hareketlere ben şahsen çok gıcık oluyorum. doğaya o kadar zarar verdikten sonra geri dönüşümlü kağıt torba kullanıyorum deyip yırtmaya çalışmasınlar...

    YanıtlaSil