12 Mayıs 2020 Salı

KG 53-59 Yeni Donem

Gunleri sayarken galiba biraz karistirdim ama eger dogru saydiysam bugun 12 mayis 59. gune karsilik geliyor. Tabi saymaya pazartesi baslamistim, ondan onceki haftasonunu da sayarsak altmis gunu devirmis oluyoruz. Cok tuhaf. Soyle bastan sona bakinca ne kadar cok sey yasadik. Aslinda evet her gunumuz birbirinin ayniydi, gunler gecmek bilmiyordu fakat duygusal olarak ne kadar cok degisiklik yasadik, hayatimizda daha once hic tecrube etmedigimiz bir suru seyle yuzlesmek, cozum bulmak bir strateji gelistirmek zorunda kaldik. Resmen tepetaklak olduk ama sonra bunu da kaniksadik. 

Bu gunden itibaren ise bizim ailemiz icin yeni bir donem basliyor. Okullar kismi olarak acildi ve bu gun 60 gun sonra cocuklar ilk defa okula gitti. Evet ozlemislerdi, istiyorlardi ama onlar da tedirgin, cunku eskisi gibi olmayacagini biliyorlar. Sabah instagramda okulun nasil onlemler aldigini yazmistim, simdi buraya o gorselleri koyacagim, yeniden yazmak yerine cok uzun olacak.




Gectigimiz hafta boyunca neler yaptik diye dusundugumde hatirlamakta cok zorlaniyorum ama sagolsun instagram ve telefonumun fotograf galerisi bana yardimci oluyor. Onceki yazimda mayis tatiline girdigimiz icin evde ders yapmaya bir sure ara verdigimizi yazmistim. Ayrica tatilin hemen oncesinde basin aciklamasi ile tatil biter bitmez okulun acilacagini ogrenmistik. Haberi duyduktan sonraki ilk hafta endiselerim yogun olarak seyrederken gecen hafta bana bir rahatlama ve kabullenme gelmisti. Icimdeki sorularima aldigim yanitlar olumsuz degildi (umarim hakli cikar tabi), bu yuzden icim rahatliyordu ama tabi bu onlemlerimizi gevsettigimiz anlamina gelmesin, yine aynen devam. Sadece dikkatli sekilde biraz daha sosyallesmeye basladik diyebilirim. Gecen sali gunu kizimin en yakin arkadasi Dila'yi oynamaya eve cagirdi. Tamamen saglikli olduklarini teyit etti ve cok ozledikleri icin biz de izin verdik. Biz de tamamen saglikli oldugumuzu belirttik tabi :) Onlar evin icinde birkac saat oynadilar ve ozlem giderdiler. Ertesi gun de oglumun en iyi arkadasinin annesi, bir ay sonra ogluna evde yapacagi birkac cocuktan olusan dogum gunu partisi icin davet etti. Biz de tamamen saglikli olursak gelecegimizi belirttik. Yine ayni gun yazismalar devam edince oglanlar da birbirlerini cok ozledigi icin, parkta bulusturduk ve iki saat cocuklar oynadilar. Parkta sadece bizim cocuklar vardi biz de mesafeyi koruduk. O gun donerken, evlerinin onunden gectigimiz turk komsumu bahcede gorunce, birbirlerini ozleyen cocuklar bahceye kacip gittiler ve 2 saat de onlarla oynadilar. Ben bu arada eve gelip online dersimi yapmistim. Ertesi gun de onlari bize davet ettik ve cocuklar bizde oynadilar. Gecen hafta birden bire bu kadar cok sosyallesmis olduk fakat, hem okul acilacagi icin hem de bu tanidigimiz ailelerin tedbirlerine guvendigimiz icin bunda sakinca gormedik. Gerci biz hic izin vermemistik ama surecin en basindan beri Hollandali cocuklar parkta oynuyorlardi, yasak degildi. Bu ustuste olan gorusmeler biraz daha normallesmeye gecis fikrini sagladi. Yani birden bire okul acilmasi degil de azicik arkadaslarla gorusme ardindan okul saniyorum benim ozellikle daha yumusak bir gecis yapmama sebep oldu. Yoksa su an bu satirlari yazarken, okulda olan cocuklarim icin kaygilanip agliyor olabilirdim.

Cumartesi gunu cok uzun bir aradan sonra ilk defa tek basima bahce marketine gitttim ve iki saat yalniz kaldim. Tum hafta boyunca kendime bir saat dahi ayiramamis, planladigim hic bir seyi yapamamistim. O gun cicekler almak, sonrasinda bahcede onlarla mesgul olmak cok iyi geldi. Pazar gunu de ani bir kararla ikinci el sitesinden ogluma yeni bir yatak aldik ve onu kurduk (tabi once vidalarina kadar her parcasini dezenfekte ettik), yerden biraz yuksek, merdivenle cikilip kaydirakla inilen bir yatagi oldugu icin cok mutlu oldu ve tum gun orada oynadilar. O gun anneler gunuydu, gunumu boyle temizlik ve kurulumla gecirmek yorucu olsa da, nedense cok huzurluydum. Onlar mutlu biz mutlu.

Pazar gununun aksaminda instagramda asagidaki gorselleri ve yaziyi paylasmistim. Bu da gunume ayrica nese katan baska bir guzel surpriz oldu benim icin. 

1.foto sedef ciceginin ilk hali

cicekler azalmis, tohum paketleri cikmis 2. hali

yaz sonunda kuruyup tohumlar dokulecek ve tohum paketleri boyle inci rengi seffaf bir gorunume gelcek. 3. hali


Bundan tam 4 yaz önce, bir buçuk yaşındaki oğlumun her gün önünden geçip bahçedeki tavuklarına bakmak istediği bir evin bahçesinde, çitlerden dışarı doğru taşmış bir otun sedef çiçeği olduğunu farkettim. O zamana kadar onu sadece, ben çocukken komşumuzun evinde, vazoda kuru halini görmüştüm (3. foto) ve aradan yıllar yıllar geçmiş unutmuşum ve bir daha hiç görmemişim. O evin bahçesinde gördüğüm hali ise 2. fotodaki gibiydi. Çok heyecanlandım ve her gün nasıl yapsam da tohumunu alsam diye düşünüp durdum. Bir gün bahçeden taşıp da ezilmişlerden bir kök çıkardım, köküyle ekmek için bahçeme getirdim ama o anda ekemedim. Maalesef bir kaç gün boyunca da ekemeyince solmuştu ve ümidimi kesmiştim. Fakat onu öylece toprağın üstünde bıraktım. Tohumların bulunduğu bölümler yeşil olduğu için (sonradan tohumlar irileşiyor ve sararıyor) o tohumların da henüz olgunlaşmadığını ve bu kökün ziyan olduğunu düşündüm. Üstelik ben aldıktan kısa bir süre sonra, yine yürüdüğümüz bir gün, gözlerimin önünde o bahçedeki bütün sedefleri (o kadar çok vardı ki) yabani ot diye yolup attılar. Artık orada görmüyorum 😢

Aradan yıllar geçti bu baharda bahçemde benim ekmediğim bir kır çiçeği çıktı (1. foto). Normalde otları biz de ayıklıyoruz ama bu öyle güzeldi ki kıyamadım. Dün bir de baktım ki ne göreyim. Önceden olmayan yeşil tohum paketleri çıkarmış. Ve o zaman aydınlandım. Sedef bu sedef. Ve üstelik 4 yıl önce kuruyan ekemediğim yerde çıkmış. Ayrıca nasıl oldu bilinmez, yan komşumda da taşın arasından çıkmış ve büyümüş, onlar da bahçedeki otları temizledikleri halde ona dokunmamışlardı aynı benim gibi.
Sedefin bu mor çiçekli halini hiç bilmiyordum. Dünden beri öyle mutluyum ki, aldığım alabileceğim en güzel anneler günü hediyesini doğa bana armağan etti. Şükürler olsun🙏🏼 İnşallah gözüm gibi bakacağım bu tohumlardan isteyen olursa bana yazabilir.

Ben de bu güzel çiçeği sizinle paylaşıp anneler gününüzü kutluyorum💜 #sedefçiçeği


Saglicakla kalin.


2 yorum:

  1. Gözünüz aydın, darısı bizim de başımıza :) Burada daha bu haftabaşı kapalı olan çocuk bahçeleri açıldı, okullar da 18'inde açılacak ama sınıfın yarısı 1 hafta diğer yarısı 2. hafta gittikten sonra yaz başı tatili var 2 hafta :D Yani 4 haftada sadece 1 hafta gidecekler ama buna da şükür.. Endişeleri anlıyorum ama bizim gibi geçirip artık iyileşip normal hayata dönmek isteyenler için de bir çözüm bulunmalı.... Gerçekten artık doldum taşıyorum Gece. Ev okulu falan hiç benlik işler değil :)
    Asıl yorum yazmak istediğim aslında sedef çiçeği idi! Ya muhteşem, ben hep kuru halini gördüm ama gerçeğini hiç görmemiştim ve bahçede buna çok benzeyen ve benim de ot sandığım bir çiçek var, demin gittim inceledim ama hiç öyle tohum falan yok belki de bu çiçeğin de bir dişisi ve erkeği vardr... Ay ben çok isterim tohumlarından :) benim için de kurutur musun?
    Bu corona'nın en güzel yanı, bahçeye zaman ayırdım ve hemen karşılığını aldım ben de, nasıl mutluyum, ufacık yeşil alan bile insanı nasıl mutlu ediyor değil mi <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen aklıma geliyorsun tam zamanında ev değiştirdinşz diyorum ben de kendi kendime gerçekten bahçe çok iyi geliyor, arzu eden herkese nasip olsun.

      Seve seve ayırırım tohumları, hatta bende fazla çıkmadı ama yürüyüş yaptığım yerde buna benzer çiçekler görmüştüm, gidip bakıcam sedef mi diye. Eğer öyleyse ordaki tohumları da toplayacağım.

      Sil