29 Ekim 2021 Cuma

Tadilat Dosyasi 14

Ekim 29, 2021 0 Comments









 Bir onceki yazinin sonunda insaatin planan tarihte bitmedigini biraz daha uzadigini anlamissinizdir. 20 gunun uzerine sadece bir hafta daha uzadi ki aslinda yine iyi surede bitmisti. Cunku bu surenin icinde yine yapilacak ekstra isler cikmisti pek tabi ki😏


Ustayla nisan ortalarinda gorustugumuzde bize verdigi fiyat, ise baslayacagi zaman yeniden verdigi fiyat ile farkliydi. Son istedigi daha fazlaydi ve bu biraz canimizi sikti. Genelde herkes pazarlik yaptigi icin fazla soylemis olabilecegini dusundum ama esim hic pazarlik konusunu acmamis, bisey dememisti. Simdi bu adama yaptirmasak baska birini bulsak 3-4 ay daha beklememiz gerekecekti (cunku her usta sonraya gun veriyor) ve ilk soylediginden fazla bile olsa hala piyasaya gore iyi bir fiyatti.


Ertesi gun esim pazarligi farkli bir boyuta tasidi. Dedi sen bize boyle demistin simdi boyle diyorsun, bari o zaman su ekstra isleri de yap diye bir teklifte bulundu. Boylece daha uzun vadede yaptiririz diye dusundugumuz ek bir proje de bu surece dahil oldu. Bir de hani kendimiz yaptigimiz dakkapel duvarlari falan vardi ya, onlar bitmemisti ve onlari da yapmalarini istedik. 


Bu ekstra is ise bahcede bulunan deponun minik bir bahce evine donusturulmesi projesiydi. Yazinin basindaki gorseller pinterestte boyle cabin house’lar icin fikirler. Tabi bunlar bastan ev olarak hazirlandigi icin daha cok penceresi falan var.



Bizim bahcedeki odacik da ustteki fotografta goruluyor. Bu oda 2x3 mt buyuklugunde icind bahce esyalarini koydugumuz cogunlukla asiri dolu oldugundan pek kullanisli olmayan bir alandi. Buraya bir pencere taktirmak, eskiyen kapiyi citali camli bir kapi ile degistirmek, icini boyayip beton zemine bir kaplama yapmak, bir kucuk masa ve sandalyeler koyup yagmur yagarken bahcede oturma amacli kullanmak istiyorduk. Hollanda’da cogu ev bahceli olsa da malesef yagislardan oturu cok az kullanilabiliyor bahceler. Oysa balkonlu evlerde balkon her hava kosulunda kullanilir ve bizim balkonumuz yok. Bu odacigi da bir nevi balkon veya kis bahcesi havasinda kullanmak istiyorduk.

Usta tamam diyince ve orta katin zemin fayanslari sectigimden farkli renkte geldigi icin elimizde tam bu odaya yetecek kadar ekstra fayans olunca, bu odanin zeminine fayans dosettik, duvari kirip pencere taktirdik, ic duvarlarini ve tavani da boyattik. Simdi bir kac duzenleme isi var henuz oturmaya baslamadik (raflar falan takacagiz) ama cok guzel oldu. Ve tabi bu odadaki tum esyalar disari cikti, ayiklandi, cope atildi ve duzenlendi. 

Bahcedeki odanin icinden bir foto. Normalde tablo burada olmayacak, orda duruyordu kirilmasin diye duvara asmistim.

Bu fotografta pencere takilmis ama henuz ici yapilmamisti. Kapi da daha degismedi fakat alindi, takilmayi bekliyor.

28 Ekim 2021 Perşembe

Tadilat Dosyasi 13

Ekim 28, 2021 0 Comments

Cati kati banyosundan ufak bir bolum.



 Planlara karar verdikten sonra geriye gerekli malzemelerin alinmasi kaliyordu. Insaatta kullanilan malzemeleri usta alacakti ama gorunur planda olacaklari ben almak istedim. Bu da epey yogun bir arastirma surecine girmeme neden oldu. 


Aslinda cogu kisi insaat surecini soyle yonetiyor(mus). Usta ile birlikte her seyin satildigi showroomlara gidiyorlar (hatta onlar ucretsiz bir dizayn hizmeti de veriyor) ve oradan tek seferde alip siparis veriyorlar. Bu elbette kolay ve pratik ama hem magazanin stoklari ile kendimi sinirlandirmak istemedigimden, hem de farkli yerlerdeki kampanyalari yakalayip daha hesaplisini bulabilecegimi dusundugumden tek tek her parcayi arastirip, farkli yerlerden siparis verdim. Bence bu sekilde epey tasarrufumuz oldu. Cunku bir magaza lavabolarda indirim yapiyor diyelim ama kuveti ayni yer daha pahaliya satiyor gibi. 


Hollanda’da her evin konumu ve yapisal ozellikleri goz onune alinip belirlenen bir ederi oluyor ve bu fiyat internette sokak/ev no girilerek goruluyor (her yil guncelleniyor). Evi aldiktan sonra yapilan tadilatlar, enerji sinifi iyilestirmeleri, bizim yaptigimiz gibi dakkapel takilarak toplam m2’sinin artmasi, yine bahceye dogru extension denen bir cikintinin yapilip odanin buyutulmesi gibi durumlarda evin bedeli artmis oluyor. Bu durumda bankayla olan mortgage odemelerini yeniden gozden gecirip duzenleyebiliyorsun, cogunlukla ev sahibinin lehine gelisen bir duzenleme oluyor bu, faizin dusuyor, odeme miktarin azaliyor vs. Yani bizim yaptigimiz bu tadilatlarin konforumuzu arttirmasi bir yana boyle bir maddi faydasi da olacakti. 


Diger yandan bu capli bir insaatin maliyeti pek de hafif degil. Insanlar cogunlukla bankadan ekstra kredi cekip tadilati karsiliyor ve bunu da mortgage odemelerinin icine katiyor. Bankadan kredi alabilmek icin de tadilati faturalandirmak zorunda. Bir insaat sirketi ile anlasip, tum isler icin bir fatura alip bunu bankaya bildiriyor (iscilik malzeme hepsi beraber). Bu duzen hollandada oyle yayginlasmis ki, gordugum kadariyla insanlar nasilsa kredi ile odeyecekleri icin butceyi cok kasmiyor, insaat sirketleri biraz fazla fiyatlar istiyor, malzeme dukkanlari yuksek bedel biciyor vs. Bir de bazi insaat sirketleri bazi depolarla calisiyor misal, ordan karsilikli cikar sagliyorlar gibime geliyor.


Bizim tadilat isi ise, en basta A’dan Z’ye sunu yapalim seklinde olmadigi, her seferinde yeni birsey ciktigi icin boyle planli programli ve banka kredili olmadi. Bir noktadan sonra alabilirdik ama hem istemedik hem de belli bir bedelin altinda cekilen krediler karli olmuyordu. Bu yuzden ustayla anlasirken faturasiz calismasini istedik (kdv vergisini dusuyor boylece fiyattan) ve malzemeleri de kendimiz tek tek secerek biraz daha tasarruflu olmaya calistik. Dolayisla bu yazi serisinde gordugunuz tum masraflari cepten odedik 😬


Neyse ki arastirma yapmayi seviyordum😍 Kullandigimiz tum parcalarin malzeme ozelliklerinden, garanti surelerine, tuketici yorumlarina ve ayni urun hangi magazada en hesapli bulunura kadar bir cok kalemde hepsini tek tek arastirdim ve secimleri yaptim. Cogu urunun kargo bedeli ucretsiz oldugu icin uzak/yakin farketmeden eve geldi. Internette gormeden alinca bazen bekledigin gibi cikmiyor urunler ama cok sukur ki hepsi tam istedigim gibi ve kaliteli cikti. Sadece ust kata aldigim kucuk bir lavabo vardi, banyo ortaya cikinca oraya buyuk lavabo da olabilecegi anlasildi ve bir boy buyugunu aldim.


Ben heyecanla malzemeleri toplamaya calisirken insaatin baslama zamani ile ilgili bir terslik yasadik. Ilk basta 20 mayis gibi planlanan baslama tarihi, ustanin karisinin saglik problemi sebebiyle turkiyeye gitmeleri yuzunden 5 haziran olarak kararlastirilmisti. 5 haziranda baslayip 25’inde bitiririm dedi. Fakat sonra turkiyeden donusu gecikti 10 haziranda bize baslayabildiler ve 30 gibi bitirmeye soz verdiler.


Yaklasan ve onceden planlanmis yaz tatilimiz olmasaydi bu kadar ertelemeyi cok sorun etmezdim ama 7 temmuzda ucagimiz vardi ve gitmeden en azindan kaba insaat pisliklerini temizlemeyi umuyordum. Malesef hic temizleyemeden gittim. Cunku insaat 6 temmuz aksami gece 12’de zar zor tamamlandi 😓 Ogle saatindeki ucusun valizini sabah hazirlayabildim o derece. Evden nasil ciktik hic bilmiyorum :(


Bu yazida insaat gorsellerini paylasmaya baslayacaktim ama dusundugumden uzun oldu. O yuzden bir sonraki bolumde adim adim cati kati banyosunun degisim videosunu koyacagim.




26 Ekim 2021 Salı

Tadilat Dosyasi 12

Ekim 26, 2021 4 Comments



 Orta katin banyosu icin mevcut parcalarin yerlerini degistirmeden sadece yenileyecegimi soylemistim. Fayanslari da kiracagim icin komple bir stil dusunebilirdim. Fikir almak icin baktigim pinterest banyolarinda, aynanin arkasina dikey veya balik sirti seklinde dosenen kalebodurlar cok hosuma gidiyordu. Mesela soyle:




Fayanslara baktigim web sitesinde (tegelsinhuis.nl) bu ebatta cok sayida secenek vardi ve iclerinden begendiklerim olmustu. Fakat tam rengine karar vermemistim. Mint yesili, acik gri, acik pembe hosuma gidiyordu ama web sitesindeki orneklerde gordugum koyu lacivert bordo ve yesiller de aklimi celiyordu. Koyu renk ne kadar aklimi celse de karanlik olur mu acaba diye kararsizdim. Bunun bir kac nedeni vardi. Birincisi bir duvari koyu renk yaptigimda (bence) diger duvarlar yakin tonlarda olmaliydi. En azindan onun kadar koyu olmasa da bir kac ton acigi kadar ve ben eger diger duvarlarda beyaz fayanslar kullanirsam buyuk bir konstrast olacakti. Oysa en ust kattaki banyonun beyaz fayanslarinin aynisindan orada da kullanmak istiyordum. Cunku fayanslari palet seklinde alinca illa ki artanlar oluyor ve iki banyo icin bunlari paylastirabilmek daha iyi olurdu. Ikincisi hadi fayans tasarrufundan vazgectim, koyu bir duvar ve bir kac ton acigi yan duvarlari yaptim diyelim, beyaz bir banyoya gore daha karanlik olacakti ve boyle kucuk olcekli bir alanda bunaltici olur muydu? Yine de magazaya gidip gorene kadar net degildim. 

Bu fayanslarin birkac farkli tipi oluyormus. Mat/parlak olmasi bir yana elle yapilmis gibi kabartmalari olan ve sinirlari dumduz olmayan cesitleri de var. Mutfagimdaki fayan boyle el yapimi gibi olandan oldugu icin, bu sefer duz, kenarlari keskin bir model istiyordum.




Sonra magazada asagidaki fayansi gorunce oldugum
yerde cakildim.

Egeseramikmis😍


Bu banyo icin ayna arkasina uzun kalebodur bicimli bir fayans, duvarlara duz renk buyuk bir fayans ve yerlere de uyumlu bir fayans (genelde yer fayanslari ayri satiliyor) alacaktim ama magazada donup donup bu cinilerin onune gidiyor, ne yapsam da bunu alsam, nereye koysam diye dusunup duruyordum. En sonunda asagidaki kombini yaptim. 

Belki hatirlarsiniz daha onceki bir yazida ornek verdigim banyolarda, bir fotografta dus bolumune buna benzer desenli bir fayans kullanmislardi. 


Iste bu. Buna bayiliyordum.

Boylece hemen oracikta karar verdim. Dus bolumunun sadece bir duvarini (arka duvar) cini desenli fayans, aynanin arkasini dikey dosenmis mint yesili ve diger tum duvarlar beyaz; yerler de mavimsi gri olacakti. Ayna duvarini balik sirti da olabilir diye dusunuyordum ama o uygulamanin yapildigi fayanslar biraz daha ince uzun oluyor ve benim begendigim mint yesili fayansin uzun versiyonu yoktu. Haliyle dikey oldu ama bunu da cok severek isteyerek yaptirdim.


Bu banyoda dus kabinini ve tum bataryalari siyah istiyordum ve ahsap rengi bir lavabo olacakti. Onceki lavabomuz yine ciftli idi ancak gereksiz sacma bir genislikteydi ve yanina bir boy dolabi koyacak yer yoktu. Simdi 120cm lik bir ikili lavabo ve 40cm lik boy dolabi rahatca sigdi. 


Programda tam kare dus kabini olmadigi icin oval kabin gozukuyor ama gercekte kare olacakti. Ve lavabonun uzerine, cocuklar da kendilerini rahat gorsun diye asagi dogru uzanan oval aynalar planladim. 




Sonra da parcalari toplamaya basladim.

22 Ekim 2021 Cuma

Tadilat Dosyasi 11

Ekim 22, 2021 0 Comments

 Gecen hafta ardarda yazdigim yazilari bu hafta okullarin tatil olmasi sebebiyle boslamak zorunda kaldim. Cocuklar evdeyken onlari aktif tutmak adina kat be kat fazla yogun oluyorum.


Nisan ayinin ortalarinda usta ile anlasmistik ve tatile gitmeden once 10-13 gun kadar vaktimiz vardi. Bu surecte malzemelerin hepsi olmasa da ilk etapta ihtiyacimiz olanlari alsak iyi olurdu. Pandemi sebebiyle o sirada cogu yer kapaliydi veya sadece randevu ile sinirli sayida musteri aliyordu. Dolayisla gonlumuzce showroomlari gezmek soz konusu olmadi. 


Ben de internetten arastirmalara basladim. Bu surecte lazim olan herseyi internetten siparis verdim ve aldim. Sadece bir kez oncesinde internetten bakip karar verdigim fayanslari yakindan gormek icin fayans magazasina, bir kere de diger parcalarin ebatlarini, nasil durdugunu vs kestirmek adina bir showroom’a gittik. 


Banyo yaptirmaya karar verince insanin ilk dusundugu sey, ne renk ve ne tipte fayans secmeliyim sorusu oluyor. Hele fayans satan yerleri gezince (veya internetten gorsellere bakinca) o kadar cok seyi begeniyor ki insan karar vermek hic kolay degil. Ben de ilk basta once bi bocaladim. Sonra adim adim meseleyi ele aldim.


Cati kati icin dusundugumuz dekorasyonda ahsap ve naturel unsurlar olacakti, dolaplar beyazdi. Sonucta o katin banyosunda tas gorunumu, ahsap tonlarina uyan krem ve acik kahve tonlari, beyaz fayanslar kullanabilirdim. Fakat bu fayanslar mat olmaliydi (parlak olanlar asiri modern gorunum verecekti) ve nispeten buyuk bir banyo olacagi icin fayanslar olabildigince sade olmaliydi. Cunku camasir bolumune koyacagim raflar, veya koymayi dusundugum yesil bitkiler zaten kalabalik bir gorunum verecekti. Ege’nin tas evlerinde kullanilan taslari banyolarda da kullaniyorlar. Onlari cok begeniyordum ama puturlu yapisi ve burada bulunabilirligi acisindan dusununce elemek zorunda kaldim. Zaten fiyatlari da oldukca pahali. Kafamdakine en yakin renkte fayans olarak zeminde betonlook denen gorunumde bir krem rengi mat bir fayans (betonlook da cimento gorunumu veren gri dalgalar oluyor genelde) duvarlarda da mat beyaz fayansa karar verdim. Aslinda zeminde ahsap parke gibi gorunen fayanslar da hosuma gidiyor ama cok girintili cikintili bir oda oldugu  ve yine yogun bir desene sahip oldugu icin vazgectim. Sonucta orada baska ahsap detaylar olacakti ve hepsi fazla gelebilirdi. Room Planner’da asagidaki gorselleri hazirladim. Tabi programin izin verdigi malzemeleri kullandigim icin bire bir aynisi olmadi ama asagi yukari benzedi.


Camasir makinelerinin yaninda bir boy dolabi  ve uzerine raflar olacak gercekte.

Lavabonun altina dolap koymadan planlamistim,  cunku hemen yaninda zaten dolaplar olacakti. Yandaki dolaplarin tamami acik degil bazilari kapakli olacakti.

Kuvetin ustundeki duvarda boydan boya acik bir pencere istedim, oraya cicekler koyacaktim.

Programda duzgun bir kuvet yoktu, gercekte normal duz bir kuvet oldu. 



Camasir makineleri kuvetin gerisinde yer aldigi icin ve egimli bir cati oldugu icin, onlarin oradan gecis kismi sorun olacak gibi gorunuyordu. Fakat ustamiz, sol tarafta engel olarak bulunan duvari biraz daha kirip yer acti ve makineler olabildigince cama yaklasti. Boylece hem gecis sikintisi kalmadi hem de yanina yuksek bir boy dolabi icin alan cikti. 


Bu kisimda kullanacagim armaturleri ilk basta eskitme bronz dusunmustum. Ancak hepsinin ayni olmasini istedigim icin olmadi ve klasik krom yaptim. Lavabo icin birsey begensem, banyo icin ayni stil olmuyordu; hadi onlara buldum desem klozet yani icin bulamiyordum falan. En son halde krom yaptigima pisman degilim cunku buyuk ve cok dolu banyolarda bu detay cok on planda olmuyor. Su an onlar pek farkedilmiyor bile. Zaten cati katinin dekor temasi da modern cottage idi, o kadarcik modern unsurlar olsundu :)


16 Ekim 2021 Cumartesi

Tadilat Dosyasi 10

Ekim 16, 2021 0 Comments



 Onuncu yaziya geldik ama hala tadilat baslamadi😞 Bu yazi dizisinin ne kadar uzayacagini kestiremiyorum malesef cunku o kadar cok sey oldu ki sonrasinda. Birinci dakkapel 2 aralikta takilmisti ve daha o zamandan ikincisinin ne zaman takilacagi ve detaylarini tam kesinlestirmesek de banyolarin yapilacagi belliydi. Dolayisiyla bir ustaya ihtiyacimiz oldugu cok acikti. Ustalar cok yogun olduklarindan ve aylar sonrasina gun verdiklerinden daha aralik-ocak aylarinda biz bir usta bulup, mart ayinda ikinci dakkapelin takilmasindan hemen sonra baslayacak sekilde anlasabilirdik. Fakat yapmadik😓 Bikkinligin getirdigi rehavetten, is guc telasindan, bir sure de esimle olan kuslugumuzden bu arayis isine hic girmedik. Yine de simdi dusununce sansimiz yaver gitmis. 

Ikinci dakkapel takilmadan once yapilmasi gereken bir miktar is daha vardi. Tavanin kesilecek olan yerinden gecen bazi borular ve kablolar bulunuyordu. Bu yuzden onlar icin bir usta bulmak ve yeniden dosetmek gerekti. 


Bundan baska, bu tarafta bulunan cati deposu daha buyuktu ve biz de allah ne verdiyse tikmisiz. Bir gun onlari kismen bosalttim (yanlarda kesimden etkilenmeyecek kisimlara itekledim bazilarini ama daha sonra tadilattan once komple bosaltacaktim) ve atilacaklari cop merkezine goturdu esim. Ben de kullanmadigimiz ama iyi durumdaki esyalari ikinci el magazasina biraktim. Bundan sonra bu kadar esya saklamamaya ant ictim😅


24 martta ikinci dakkapelin takilisi kizimin dogum gununden bir gun sonraydi. Ne yazik ki bir onceki gun arkadasina gittiklerinde bir korku filmi acmislar, o da cok korkmus ve bir travma olmustu. O gunden sonra su an hala hayatimizi etkileyen bu travma ile ugrasip durduk. Ilk gunler travmasi cok yogundu tabi bu yuzden, aylardir beklenen dakkapelin takilisi pek heyecanlandirmadi. Dogru duzgun fotograf bile cekmemisim.



Odayi ikiye bolerim diye iki ayri pencere olmus oldu ama son halde oda bolunmedi

Icerden gorunumu




Bilmem bu video gorunecek mi ama bu tadilatin baslamasindan hemen onceki bir tarihe ait. Yere bantlarla sinirlari cizdim ve goruldugu uzere depo kismi tamamen bos ve temiz 😁

Dakkapel takildiktan sonra sanirim uzerine iki hafta daha gecmisti esimle konusup barismistik. O da nasil istiyorsam oyle yapmami karismayacagini soyledi. Tabi bu ayni zamanda ustayi benim bulmam gerektigi anlamini tasiyordu. Evet ben de bulmasina bulurum ama sonradan en ufak bir aksilikte butun suc ustume kalacakti. Sen buldun diye :(


Yakin zamanda bir turk arkadasim evinde ufak bir tadilat yapmis ustasindan memnun kalmisti. Ilk onu aradim ve eve gelip gorus aldik. Yaklasimindan ve sordugumuz sorulara verdigi cevaplardan itibaren bilgisinden memnun kalmistik. Verdigi fiyat da makuldu ve bize 13 mayistaki ramazan bayramindan sonra (18 mayis gibi) baslayabilecegini, iki banyonun yapiminin 10+10 gun surecegini soyledi. Zaten biz de 23 Nisan’da baslayan mayis tatili icin iki haftaligina turkiyeye gidecektik. Ozellikle kizimin travmasi icin bunu cok istiyorduk. Ve 1,5 yil sonra pandemiden sonra ilk gidisimiz olacakti.


Boylece baska hic bir ustayla gorusmeye ihtiyac duymadan onunla anlastik. 

15 Ekim 2021 Cuma

Tadilat Dosyasi 9

Ekim 15, 2021 0 Comments



 Bu zamana kadar yazdigim isler hic cikmamis olsaydi, bu yaz donemi icin planimiz evin orta katinda bulunan banyoyu yenilemekti. Cunku daha once de belirtigim gibi  o kadar zamandan sonra, evin bazi ihtiyaclari ortaya cikmaya baslamisti ve banyo da bunlardan biriydi. Gerci hala fayanslari seviyordum, degistirmeyecektim ama banyo dolabi sismisti, dus teknesi asla beyazlatamadigim bir sari renk almisti, klozet de taharetli olsa fena olmazdi. Yani fayanslar haric icini degistirmek istiyordum.


Fakat simdi ust kata banyo yapmaya karar verince, oraya alttaki banyodan wc gideri ve su tesisati (sadece soguk su vardi) cekilmesi gerekecek ve bu yuzden alt kattaki banyonun duvarlari kirilacakti. Haliyle bu banyo da hazir kirilmisken degismesi iyi olurdu. Boylece evdeki isler; odayi bolme, bolunmus kisma bir banyo ve camasir odasi yapma ve orta kattaki banyoyu komple yenileme olarak yeniden guncellenmis oldu (her yeni kararda is sayisi artiyor farkindaysaniz)😬


Bu durumda planlari cizerken iki banyoyu da dusunmem gerekiyordu. Bir bakima bu cok iyi oldu cunku her istedigim detayi ya birinde ya digerinde kullanabildim. Sadece orta kattaki banyoyu degistirseydim, evde hic kuvetimiz olmadigi icin oraya bir kuvet koymayi istiyordum. O banyo cok buyuk degil fakat ayni ev tipinde oturan bir arkadasim koymustu ve sigabiliyordu. Tabi geriye cok kucuk bir alan kalacakti ve o banyoda bulunan mevcut ikili lavabodan vazgecmem gerekecekti (ki cok seviyordum rahat oluyordu cocuklarla). Hatta ilk cizimlerimi oyle yapmistim. 


Fakat bir gece resmen aydinlanma yasadim (tum gun proje cizince gece beyin de surekli bunla mesgul oluyor herhalde). Yahu sen kafayi mi yedin? Orta katta her dus aldiginda kuvet mi temizleyeceksin? Her sabah telasla okula hazirlanirken tek lavabo basinda kavga mi ayiracaksin? Yine herseyi aynen birak, kuveti ust kata tasi, orada ayda bir-iki kullanilir zaten!!


Boylece orta kati yine dus, ikili lavabo ve klozet olarak biraktim, cati katini da klozet, kuvet, tek lavabo ve makineler olarak planladim. Orta katin yerlesimi yine ayni kaldigi icin tek dusunmem gereken dekoratif konulardi ancak; cati kati cok detayli bir planlama gerektirdi cunku bildiginiz uzere dakkapel altinda bir depolama imkani vardi ve onlarin hala kullanilabilir olmasini istedim. Yani egimli catilar, acilmasi gereken kapaklar, makinelerin gecis yolunu kesmemesi gereken kuvet ve lavabo, alt katin wc giderine tikanmadan akis saglayacak bir klozet konumu (araya merdiven boslugu da giriyor),  keza banyo ve makinenin atik su gideri konumlari ve bunun ustune biraz nasil dekoratif gozukur diye epey bi kafa patlattim oyle boyle degil. Artik gozlerimi kapadigimda aklimdan Queen’s Gambit’teki Beth’in satranc oynamasi gibi, ben de banyo parcalarini yerlestiriyordum. Bir ara gozumle baktigim mesafenin kac cm oldugunu soylemeye baslamistim 😖


Degisimden once orta katin banyosu


Dus ile klozet arasina orulmis bu duvari da istemiyordum, daha kucuk ve bunaltici bir hava veriyor.


Bu evde ikili lavaboyu ilk kez tecrube etmistim ve cok sevmistim. Normalde bu kadar daginik olmuyordu ama nedense bu fotoyu birden bire aklima gelmis cekmistim, ani olarak kalsin diye. Cocuklarin boyu dolabin
aynasina yetmiyor diye onune kucuk ayna koyuyorduk 😞 Genelde aynali dolaplar hep yuksektir ve yenidinde asla aynali dolap istemiyordum. 


Dekorasyona dair yillardir kullanim tecrubesinden grlen ufak tefek tercihlerim vardi tabi ama butun olarak, ne turde bir dekorasyon, hangi renk agirlikli fayanslar, klasik mi modern mi gibi bazi tercihler yapmak gerekiyordu. Bu noktada insan gonlunden gecene mi mantigina mi kulak verse kararsiz kaliyor. Sonucta 40 yasina gelmisim, bundan sonra bir daha gonlumu oksayan banyom olur mu yap gitsin, yoksa klasik renklerden hic vazgecme her donem gideri var dusuncesi mi dikkate alinmaliydi? Meger basit bir tadilat isi insana hayati da sorgulatiyormus anladim. Gonul mu mantik mi; nefs mi akil mi?????? Siz olsaydiniz hangisini alirdiniz?



13 Ekim 2021 Çarşamba

Tadilat Dosyasi 8

Ekim 13, 2021 0 Comments



 Ikinci dakkapel takildiktan sonra, cati katinin mevcut buyuklugu daha da artacagi icin, en basta yola ciktigimiz plandan bambaska bir yone evrildi dusuncelerimiz. Simdi yatak odasi olarak orta katta bir odayi kullaniyoruz (cunku cocuklarin odalarina yakin, hala gece uyaniyorlar) ama cocuklar biraz daha buyudugunde cati katini ebeveyn yatak odasi olarak kullanabiliriz ve orada bir ebeveyn banyosu bulunmasi hos olur. Diger yandan camasir ve kurutma makinalari o katta oldugu icin, genelde amerikan evlerinde yaygin olan laundry room’lar eskiden beri hayallerimi susluyordu. Cocuklu evlerde camasir hic bitmedigi icin ve kurutma makinamiz olsa da illa ki her yikamada bazi parcalarin askida kurumasi gerektigi icin evde her daim hic toplanmayan camasirlar oluyor. Ve ben odanin ortasinda olan bir camasirlik goruntusunden bikmis usanmistim. Hayalimdeki laundry room, hem yikama hem kurutma / katlama hem de utu yapabilecegim bir oda idi. Simdi acaba boyle bir oda olsa mi diye dusunmeye de baslamistim.


Diger yandan onceki yazilarda belirttigim gibi cati katini fazla bolumlere ayirmadan maksimum buyuklukte kullanmak oncelikli tercihimizdi. Cunku simdilik sadece ofis gibi kullansak da, arada esimin gozlerini dinlendirmek icin uzanabilecegi bir yatak olmasi; sonra kendim icin bir kitap okuma veya hem bilgisayarda calisabilecegim hem de boyama/craft/dikis vs yapabilecegim bir kose olsa iyi olurdu. Yani simdiden yapacagimiz plan gelecekteki olasi ihtiyaclarimiz icin de gecerli olmaliydi. Haliyle cok fazla kafa yormam gerekti. 


Oda taslaklarimdan biri.

Yukaridaki plan, ikinci dakkapel takildiktan sonra odayi nasil bolsem denemelerini gosteriyor. Ilk etapta geriye kalan oda maksimum buyuklukte olsun diye,  ust solda pembe cizgiye kadar olan bolumu banyo+camasirlik olarak dusunmustum. Pembe cizginin sag tarafi ise odaya dahil olacak ve orda calisma masalari (veya sadece yatak) bulunacakti. Ancak burda asagida yesil ile gosterdigim yerler cati egimine sahip oldugu icin, onun alti tam performans kullanilamiyordu. Dolayisiyla o kucuk alana, camasir makinesi+kurutma makinesi+dus+klozet+lavabo tum olasiliklari, tum minimal secenekleri, tum farkli kapi girislerini denediysem de olmadi. 


Mesela asagidaki ornekler gibi. 

Cati egimi olan yerlere klozet koysan, ayaga kalktiginda kafanin carpmamasi lazim (yani belli bir yukseklikten sonra konulamiyor), keza dus kabini de oyle. Iki makineyi alcak yere yanyana koysam, kalan yerler diger hepsine sigmiyor, lego gibi konsa olur ama bu sefer kapaklar acilmiyor falan. Neyse ki room planner ile degistirmek cok eglenceli.

.






Sonra istemesem de acaba bu kismi buyutsem mi diye dusunmeye basladim ve pembe cizgi ile ayirmadan o tarafin tamamini banyo+camasir odasi olarak planladim. Boylece camasirlari kurutma utuleme yapabilecek kadar yeterli yerim olacakti. Aksi halde o kucucuk banyoya bir sekilde sigsam bile yine odanin bir kenarinda muhtemelen camasirlik olacakti. Bunu da hic istemiyorum cunku esim muhtemelen online toplantilarini bu odada yapacakti ve fonda camasir olmasindi lutfen. Bu durumda onceliklerimi yeniden gozden gecirdim.

- Kucuk banyo yapip oraya hic wc/dus koymasam orasi camasir odasina yeter ama wc/dus olsun mu olmasin mi? - olsun!

- Buyuk banyo yaparsam hersey derli toplu olacak ama oda kuculecek. Derli toplu mu daha kucuk bir oda mi, yoksa daginik buyuk oda mi? Derli toplu!

Boylece buyuk banyo ve camasir odasi yapilmasina karar verildi ve planlar cizildi :)




12 Ekim 2021 Salı

Tadilat Dosyasi 7

Ekim 12, 2021 11 Comments

Size de oldu mu? Nedense konustugum herkes pandemi doneminde eviyle ilgili bir degisiklik yapmaya heves etti. Ben de, bu hevesimi cati katini duzenleyerek almak istemistim ama bu zamana kadar okudugunuz gibi, tum hevesim kursagimda kalmisti.  Iste bu yuzden, evde bir degisiklik yapmaya dair arzumu tatmin etmek uzere, o donemde baska bir projeye giristim. Yatak odasinda bir miktar degisiklik yaptim.


Ilk fotografta goruldugu uzere, yatagin bir yatakbasi yoktu. Oraya bir baslik almak istiyordum ama ne istedigim modelde ne de dusundugum fiyat araliginda birsey bulamadim. Surekli goz attigim ikinci el esya sitesinde, bizim yataga uyan ebatlarda bedava bir yatak basi buldum. Kumasi koyu gri renkte idi ve biraz yipranmisti. Benim de zaten moralimi duzeltmek icin acil bir diy projesine ihtiyacim vardi. 


Bir seyler uretip onlardan sonuc alinca, bana verdigi his cok hosuma gidiyor. Saniyorum ki bir cok kisi icin oyledir. Bu yatak basini kaplamak icin kum rengi bir kadife kumas siparis verdim ve siradan ofis zimbasiyla zimbaladim. Biraz guc gerekiyor ama ofis zimbasi da is goruyor. Sonucta sadece kumas parasina yepyeni bir yatak basimiz oldu. Bu gun hala severek kullaniyorum.


Sonra sadece yatagin oldugu duvari boyadim. Hatirlarsaniz cati katinda kullandigim bir boya vardi. O boya aslinda kiremit rengi idi fakat ben beyazla seyrelterek rengini acmistim. Elimde epey boya kalmisti. Bu sefer ayni boyayi biraz daha koyu bir tonda kullanmak istedim. 


Kuruyor


Ilk basta goze biraz koyu geliyor ama sonra diger parcalarla biraz daha dengeleniyor. Yatagin uzerine uc adet cerceve aldim ve asagidaki gorselleri hazirladim. 



Bu uc parca birlestiginde dogan bir gunes ifadesini veriyor (bana gore). Zaman zaman dekorasyonda ufak degisiklikleri sevdigim icin cerceve icindeki resmi degistirecegim ilerde. Hatta bu aralar onunla ilgili bir seyler dusunuyorum. 


Bunu yapmak ise oldukca basitti. Cocuklarimin boyalarinin icinde bulunan altin renkli bir boyaya sadece yatay ve dikey firca darbeleri vurarak, 1 saatte olup bitti. 


Burada duvara asili degil. Sonradan asildi tabi ki:)


Sonra onceden orup biraktigim orgulerden bir yastik kilifi yaptim yatagin dekorasyonu icin.



Ve yatagin iki yanina yukaridaki apliklerden  alip monte ettim. 

Before



After


Yatak odasinin son hali yukardaki gibi. Burasi icin aldigim yeni perdeler ve ortuler de oldu ancak, perdeler yeni kornis takilmasini bekliyor. Buradaki kornisler turkiyedeki gibi 2-3 gozlu degil tek sira halinde oluyor genelde. Turk usulu kornisler de var ama seyrek bulunuyor. Bizim ev sahibinden kalma bir tek sira kornisimiz vardi bu odada, bazi odalarda ise hic yok 😣 Bu yuzden stor perde kullaniyoruz. Her odaya yeniden kornis aldim ve firsat buldukca birer birer takiyoruz :))

11 Ekim 2021 Pazartesi

Tadilat Dosyasi 6

Ekim 11, 2021 5 Comments

Birinci dakkapel takildiktan sonra biraz rehavete girdik dogrusu. Cunku hem cok yorulmustuk hem de tam anlamiyla yerlesmek icin martta ikincisi takilana kadar beklemek zorundaydik. Fakat tabi yapilacak isler vardi. Dakkapelin ic kisimlarinin yapilmasi icin usta ayarlasak mi biz mi yapsak diye karar vermemiz gerekiyordu. Pek tabi bundan once de nasil bir dekorasyon istedigimize karar vermek lazimdi.

Daha bu dakkapel isine girmeden sadece odayi duzenleyecegimiz zaman, esimle dekorasyon konusunda ortak bir arzumuz vardi. Mumkun oldugunca genis bir alan olarak birakacagiz ve genelde cok tercih edilen odayi 2-3 adet kucuk odaya bolme isine girismeyecegiz. Zaten yeteri kadar odamiz olmus olacakti. Dekorasyonu konusunda da yeni evliyken gittigimiz Maldivler seyahatinde kaldigimiz oda cikis noktamiz olmustu. Buyuk bir odada yatak, bir kosede iki koltuk sehpa, masa falan olan (aslinda bunlar cogu otel odasinda klasik tabi) bir odaydi, fakat dekorasyonda kullanilan bambu ve ahsaplar cok hosumuza gitmisti. Ona benzer sekilde naturel bir dekorasyon istedik ve bazi kisimlari ahsap birakmaya karar verdik. Simdi dakkapel takildiktan sonra ise, onun tavan ve duvarlarini komple alcipanla kapatmak yerine (ki cogu kisi oyle yapiyor ) bir kismini kapatmadan ahsap birakmak, bazi yerlere ahsap citalar takmak, pencere pervazini ahsap yapmak gibi detaylari dusunup planladik, cizimler yaptik. Sonucta, ikinci dakkapel yapilana kadar vaktimizin ve becerilerimizin el verdigi kadarini kendimiz yapariz, ikincisinden sonra ise bir usta ayarlayip yeni cikan isleri ve bizim bitiremediklerimizi ona yaptiririz diye dusunduk..

esim yan duvarlari kaplamaya baslamis

Gayet iyi oldu. Bu fotoda gorulen tavani kaplamadan biraktik, zemini beyaza boyayip dikey latalar ahsap olarak kalacak (tam su anda o kismin boyamasini yapiyoruz) 


Buna gore duvarlari alcipan yapmaya, tavani acik ahsap birakip bazi yerlerini boyamaya ve bir onceki yazida belirttigim dakkapel alti dolabi da, ikeadan hazir dolap kapaklari  alarak, bir cesit iskeletle monte etmeye karar verdik. Tabi ozellikle pencere alti dolaplar detayli bir planlama gerektirdi.  Bu arada not etmeden gecemeyecegim,  ikeanin dolap kapaklari icin sonsuz secenekleri var. Sadece dolap kapagi diye aratinca yuzlerce sonuc cikiyor ve neredeyse her ebatta alternatifler var. Ben bu fikri sonradan cok kullandim. Kapak konulacak yerlere, ikeadan dolabi almadan sadece kapak alarak o bolmeye uydurdum. Mentese montaj yerleri hazir oldugu icin cok pratik oluyor.


Ben aslinda kafamdan carcabuk bir plan cizmistim ama bu plani kocamin kabul etmesi haftalar aldi :)) Kendisi uzerinde bolca dusundukten sonra benim planin aynisini yapmaya karar verdi. Gerek eskiden annemin evinde yapmis oldugumuz tadilatlardan, gerekse bu tip islerden hoslandigim icin kafa yordugumdan, dekoratif seyleri planlama konusunda bir yatkinligim var. Annem de boyledir ve biz mesela oturdugumuz odalarda, gittigimiz yerlerde su suraya bu buraya olmali gibi zihinsel projeler cizer konusurduk. 

Bu fotoda pervaz takilmis, ama henuz ahsaplar karar verdigimiz renkte degil, boyanacak. Kapaklar ortadan iki yana acildigi icin toplamda 60+60=120cm lik bir aciklik oluyor ve buyuk parcalar kolayca girebiliyor.


Bu kismin tadilati su anda tam bitmis degil. Cunku araya diger tarafin projeleri girdi. Kapaklar ve duvarlar tamam ama daha duvarlara bir kagit kaplayacagim, bahsettigim ahsap detaylar, ahsap koruyucu boya ile boyanip bir miktar rengi degisecek ve perdeler takilacak. 


Bu donemde ayrica ikinci dakkapel geldiginde yapilacak degisiklikleri planlamaya baslamistim.  Takildiginda odanin alacagi sekli biliyordum ve bir ic dekorasyon aplikasyonu kullanarak cizimler yaptim. Bir cok aplikasyon kurup denedikten sonra sunu begenip kullanmaya basladim ve hala evin farkli yerleri icin tasarimlar yapiyorum. Hatta cocuklar da kendi odalarini tasarladi.


Ikinci dakkapelin dis cephesi, o tarafta merdiven boslugunun da olmasindan dolayi biraz daha dar oldu. 250-260cm gibi. Dolayisiyla odanin o tarafi icin planladigim seyi bir turlu mevcut alana sigdiramiyordum cizimlerde. Subat-mart ayi gibi esimle bu konuda tartismalar yasadik (tadilatin icinde olup da kavga etmeyen var mi bilmiyorum) ve ben tum sorumluluktan vazgectim. Bana gore biraz daha genis yapilabilirdi ancak esim fazla dusunmeden karar vermisti, sonradan bir degisiklik icin girisimde bulunmak istemedi. Daha sonra baristigimizda acikladigina gore o donem gercekten o kadar bunalmisti ki, artik uzerinde kafa yormaktan bikmisti. Normalde her detayina en az benim kadar karisan biridir ve malesef bu bazen benim icin cok sinir bozucu olabiliyor. 


O kirginlik doneminde artik hic bir yorumda, talepte bulunmayacagimi, madem boyle istiyorsun nasil istiyorsan oyle yap diye resti cektim. Bu kirginlik ikinci dakkapel takildiktan sonra bile hala devam ediyordu ve dolayisiyla bir kac ay cati kati hic birsey yapmadan, kimse elini surmeden oylece bekledi. Bu da surecin biraz daha uzamasina sebep oldu ne yazik ki :(