Bazı yiyecekler belli dönemlerde popüler oluyor biliyorsunuz. Yakın zamanda ben de tatlı patatesin ününü duyup denedim. Öncesinde patates-havuç-kabak karışımı bir tadı olduğunu okumuştum.
Çeşitli tarifler var elbette, ben çok az yağ ekleyerek kapalı kapakla kendi suyu ile pişirdim. Ancak başka şekillerde de yapsaydım tadı pek değişmeyecekti muhtemelen. Tabi ki ilave soslar baharatlar eklenmediği sürece.
Eşim beğenmedi bense patatese yakın değil kabağa yakın buldum. Bildiğin bal kabağı hiç fark yok. Bal kabağını nasıl kullanıyorsan bunu da öyle kullanabilirsin ama patates olarak düşünüp de patates yemekleri gibi kullanırsan olmuyor. Sonuçta o kadar para vermeye gerek yok bence, duydum ki türkiyede kilosu 20tl civarıymış. Onun yerine bal kabağı (hatta diğer uzun sarı kabaklardan) al daha iyi. Burda ise kilosu 2euro civarıydı, çok pahalı değil ama yemeyip çürüteceksen pahalı :)
Bir diğer bilgi de dün arkadaşım Banu sayesinde öğrendiğim ve çok hoşuma giden bir bilgi. Meğer patates kabuklarını toprağa ekersen yine patates çıkıyormuş. İlk fırsatta deneyeceğim. Toprağın bol olduğu (derin bir yere) ekmek gerekiyormuş.
hay allah razı olsun:) ben de bu tatlı patates ne diyordum:) aman yok almazdım zaten artık hiç almam:) kayınvalidem de sebzelerin kabuklarını kaynatır, soğutur suyunu ve çiçeklerin dibine döker. çiçekler coşuyormuş, öyle diyor. Bence bu arada toprak da önemli hatırladığım kadarıyla patatesi ektiğin toprak kumlu olacak, humuslu toprakta olmuyor.
YanıtlaSilha bu arada banner değişmiş ne güzel olmuş:) senin çektiğin fotoğraflar mı? ben de sonbahar fotoğrafları çekeyim istedim ama izmire daha doğru düzgün sonbahar gelmedi:) ama bak bu hafta sonu için süper bir etkinlik geldi aklıma:) ay ilham veriyorsun yeminle
YanıtlaSilYok pinteresten alıyorum fotoları ne zamandır aklımda ama bilg dan açmayınca yapamadım ancak dün kısmet oldu
Silfotolar değişmiş nasıl güzel nasıl benlik çok güzel olmuş :)
YanıtlaSil:) sevindim
SilTürkiye'de bunun da suyunu cikarmislar ya 20tl olur mu, burda normal patates fiyatina. Pazarlamasina mi baslasak ne yapsak??? :) Bu arada haklisin balkabagi yemeklerinin yerine oluyor ama bizde balkabaginin tatlisi disinda pek yapilmay. Biz direkt kup kup kesip firina atiyoruz atistirmalik harika oluyor, biraz da biberiye ustune :)
YanıtlaSilEvet çoğu aile sadece tatlı yapar ama annem böreğini de yapar mesela. Ben çorbasını, böreğini, tatlısını yaparım ve her türlü yeni tarife de açığım :)
SilTatlı patatesin besin değeri normal patatese göre daha yüksek diye biliyorum. Özellikle tiroit hastalarının nightshades denen ve patatesin de içinde olduğu aileyi yemesi önerilmiyor ama tatlı patatesin yenmesi teşvik bile ediliyor. TR'de çok pahalı evet ama Hatay civarında tatlı patates çok tüketilir ve fiyatlar da çok daha makul seviyelerde. Ben genelde az sıvıyağda kızartıyorum ya da baharatlayıp fırınlıyorum, üzerine de sos döküp diyoruz ya da bazen sade olarak.
YanıtlaSilBanu'nun verdiği bilgiyi hayretle okudum, ben de denemek istiyorum ama derin toprağa nereden ulaşırım bilemiyorum şimdilik.
Besleyiciliği konusunda tartışmam elbette, ama tat olarak beklenileni vermeyebilir diye yazdım. Bir de fiyatını göz önüne alınca acaba onun zenginliğini birkaç yiyecekle birden sağlayabilir miyiz diye düşünmeden edemiyorum
SilBen sadece atıştırmalık olarak tükettiğim için yemeği nasıl olur bilemiyorum tabi. Fiyat konusunda katılıyorum, o parayı verene kadar muadil şeyler illaki bulunabilir. Ama sen daha ucuza bulabiliyorsan arada bir al derim, en olmadı cips yapıp yersin :)
SilEvet üstelik şu anda bir dergi var elimde birçok tarif var onu içeren :)
SilYa bunu bek bi besleyici bulup puresini yapip bebelere elmayla armutla karistirip veriyorlar. Hazir mamalarada bakarsan bunu kullanmislar hep ama bizim yemeklere bek gitmedi bence!!!! Ben rendeleyip corbalara kattim, elimdekileri bitirebilmek icin.
YanıtlaSilEvet bebek pürelerinde var çorbalara tavsiye ediliyor
SilTatlı patates konusunu bilmiyorum ama şu patates kabuklarını toprağa gömme fikri ilgimi çekti. Bilgi için çok teşekkürler :)
YanıtlaSilBen kızımın corbasına püresine katıyorum daha besleyici diye ama kendim yemiyorum :)
YanıtlaSil